27 Şubat 2008 Çarşamba

Kumpir

Dün ablam kumpir yaptım deyince bir canım istedi anlatamam. Bakalım bugün ben de yaparım büyük ihtimal. Özledim, bayadır yemiyorum. Burdakiler Ortaköy kumpirine benzemiyorlar gerçi pek lezzetli olmuyorlar. İstanbul'u da özledim. Gider gitmez kumpir yicem orda inşallah. Afiyet olsun...
Malzemeler(2 kişilik):
  • 2 adet büyük boy patates
  • 1 su brd kaşar peyniri rendesi(isteğe göre artırılabilir)
  • 1 adet havuç
  • 1/2 kırmızı lahana
  • 1 adet dondurulmuş garnitür
  • 1 adet dondurulmuş mısır
  • 1/2 su brd kornişon turşu
  • 2 adet domates
  • 1 limon suyu
  • tuz, sıvıyağ, tereyağı

Yapılışı:

  1. Patatesleri sıcak suda iyice yıkayıp 200 derece fırına koyuyoruz, yaklaşık 50 dk duruyo iyice yumuşayana kadar.
  2. Salatası için havuç rendelenir, kırmızı lahana ve domates, limonu, yağı ve tuzu katılır
  3. Garnitürü ve dondurulmuş mısırı pişiriyoruz
  4. Kornişon turşular ince ince doğranır
  5. Patatesleri fırından çıkarınca dar kısmından bıçakla ve çatal yaardımıyla ikiye ayırıyoruz, önce tereyağıyla patatesin içini iyice karıştırıyoruz sonra kaşar peynirini ekliyoruz, bir de öyle karıştırıyoruz
  6. Sonra malzemeler istenilen sırayla konulur, üzerine de isteğe göre ketçap, mayonez ve hardal dökülüp afiyetle yiyoruz

NOT: Dondurulmuş gıdalar yerine kavanozları da var ama böylesi daha taze oluyor, tavsiye ederim

23 Şubat 2008 Cumartesi

....Annemim Köşesi....







En sevdiklerim bunlar. Turuncu turuncu, canlı canlı. Ellerine sağlık minişim...

Fırında Yufkalı Tavuk

Bu aralar canım pek yemek yemek istemiyor, ama bu görüntü beni ye beni ye diyor. Annem yine yapacağını yapmış, bu leziz yemeği pişirmiş. Ellerine sağlık minişim. Afiyetler olsun...
Malzemeler:
  • 1 paket tavuk pirzola
  • 1kase yoğurt
  • 1yumurta
  • pul biber, kara biber, tuz
  • yarım kahve fincanı sıvı yağ
  • 1su bardağı süt
  • 2adet yufka

Yapılışı:

  1. Yoğurt, baharatlar istenirse sarımsak da eklenebilir, sıvı yağ ve tavuklar bir kasede harmanlanır
  2. Yufkalar şerit halinde dörde bölünür en uç kısma tavuk büyük parça halinde konur
  3. Yufkaya yoğurtlu harçtan sürülerek tavuk sarılır
  4. tavukların hepsi bu şekilde sarılıp tepsiye dizilir
  5. üzerine yumurtanın sarısı sürülür
  6. sütte üzerine dökülüp 200 derecefırında iyice kızarana kadar 45 dk gibi pişirilir.

21 Şubat 2008 Perşembe

Meyveli Pasta

Annemin doğum gününde ablam bu pastayı yapmıştı. Ancak yayınlayabildim, kusuruma bakma şeker. O kadar güzel görünüyor ki insanın yemeden izleyesi geliyor. Harika olmuş. Ellerine sağlık. Afiyet oslun...

Malzemeler:
  • 1 pk kakaplu pasta kreması
  • 1 pk krem şanti
  • 1 pk çikolata sosu
  • 1 adet nar
  • 2 adet muz
  • 1 tatlı kaşığı nescafe
  • süt
  • 1/2 tatlı kş şeker
  • 1 adet iki katlı pastaban


Yapılışı:

  1. Pasta kreması, krem şanti ve çikolatalı sos paketlerin üzerlerindeki tariflere göre hazırlanır
  2. Pastabanların her biri 1 su brd süt, nescafe ve şeker karışımı ile biraz ıslatılır.
  3. İlk katın üzerine önce pasta kreması sürülür, sonra çikolatalı sos eklenir ve son olarak da muz dilimleri dizilir
  4. Üst katı krem şanti ile kaplanır. Üzerinin ortasına çikolatalı sos sürülür. Kenarları muzla ortası ise nar taneleri ile süslenip buzdolabında soğumaya bırakılır.


....Annemin Köşesi....





Bunlar da annemin ördüğü diğer bebek kıyafetlerinden. Ellerine sağlık minişimin...

19 Şubat 2008 Salı

İnci'den Kısır Tarifi...

Bugün bütün gün iş yerinde kısır sayıkladım. Acayip canım istemişti. Eve gelirken malzemeleri aldık, hemen yaptık bir sürü yedim. Şu an acayip şiştim :) Meğer kardeşim de bana kısır fotoğrafı yollamış. Süper oldu, tam üstüne geldi. İçime doğmuş gibi ben de kısır yapıp yemişim. Kardeş olmak böyle birşey işte. Ellerine sağlık boncuğum. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • Kişi başına 1 çay bardağı bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3-4 adet çarliston biber
  • Maydonoz, nane, dereotu
  • Yeşil soğan
  • 3 domates
  • Pulbiber karabiber tuz
  • 1 çay bardağına yakın yağ
  • Nar ekşisi
  • Limon
  • Biber salçası

Yapılışı:

  1. Kuru Soğan, biber ve sarımsak yağda hafif kavrulur
  2. Bulguru tuzlayıp sıcak su ile ıslatıyoruz
  3. Suyunu çekince pulbiber karabiber ve salçayı ekleyip karıştırıyoruz
  4. Domates yeşilbiber soğan yeşilliklerin hepsini atıp iyice yoğuruyoruz
  5. En son limon ve narekşisi gezdirip karıştırıyoruz. Afiyet Olsun

....Annemin Köşesi....





Uyyy uyyy uyyy, şu örgülerdeki tatlılığa bakın. İçinde minicikler var olduğunu düşünün bir de. Ellerine sağlık minişim örmüş yine.

18 Şubat 2008 Pazartesi

Sosisli Börek

Sosis her türlü hamur işine çok yakışıyor bence. Bu böreği kardeşim ısmarlardı bana geleceği zamanlar, mutlaka yapardım ona :) Çok pratik üstelik. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 300 ml süt
  • 1 yumurta
  • 1/2 çay brd sıvıyağ
  • 9 adet uzun sosis
  • 1 adet çarliston biber
  • 2 adet domates
  • 1 su brd rendelenmiş kaşar peyniri
  • tuz

Yapılışı:

  1. Süt, yumurta ve sıvıyağ karıştırılır
  2. Sosis, kıyılmış biber, domates ve kaşar peyniri ayrı bir yerde karıştırılır
  3. Tepsiye yağlı kağıt konulduktan sonra sırasıyla yufka, sütlü karışım tekrar yufka sütlü karışım ve sonra sosisli iç şeklinde malzemeler kullanılır. İki kere iç konulduktan sonra üstüne 2 yufka kat yapılır. Son olarak tekrar sütlü karışım üzerine yayılıp 225 dereceli fırında pişirilir.

....Annemin Köşesi....




Bu da annemin köşesiii... Bu aralar sürekli örgü örüyor annem. E tabi 3 kızı olmak kolay değil, her biri bir yandan sürekli birşey istiyor. Bir yandan bizim istediklerimizi örüyor bir yandan da çabuk bitiyor ve şirin oluyor diye böyle bebecik kıyafetleri örüyor. O ördükçe ben de burda yayınlayacağım. Ellerine, kollarına sağlık minişim...

17 Şubat 2008 Pazar

Patates Oturtma

Bugün uzun zamandan sonra tekrar mutfağa girdim. Çok acıkmıştım her zamanki gibi. Fotoğraflarını web kamerasıyla çekmeyi denedim yine, bu sefer fena çıkmadılar ben de yayınlamak istedim. Bu arada harika bir kar yağışı var dışarıda, tipiye döndü. Umarım yarına iyice tutmuş olur. En sevdiğim havalardandır karlı hava. Çok mutlu eder beni, her taraf bembeyaz ne güzel. Gelelim tariflerimize. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 4 adet orta boy patates
  • 300 gr kıyma
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1 ym kş salça
  • pulbiber, tuz

Yapılışı:

  1. Patatesler soyulup yuvarlak şekilde doğranır ve kızartılır, kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağını bırakması beklenir
  2. Kıyılmış soğan ve çarliston biber kavrulduktan sonra kıyma, domates ve maydanoz uygun süreler sonrasında eklenir ve kavrulur, tuzu baharatıa tılır
  3. Tencereye bir sıra patates dizildikten sonra kıymalı karışım yayılır ve en üste tekrar patatesler dizilir. Küçül bir kasede salça ile su karıştırılıp, biraz da tuz eklenip, hepsinin üzerine gezdirilir. Dikkat edin suyu çok az olacak. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.

Patatesli Gül Börek

Dün güya bir sürü işim vardı bitireceğim. Ama hiçbirini bitirmedim, çıkıp gezdik. Hepsi bugüne kaldı :) Hiç iş yapmadan yaşayabilsek ne güzel olurdu. Bu mis gibi börek annemin doğum gününden. Minişim yapmış. Ellerine sağlık şekercim. Çabuk gelin buraya artık özledim, hem bu yemekleri de burda bana yaparsın :D Afiyetler olsun...
Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1/2 su brd yoğurt
  • 1/2 su brd sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz
  • aldığı kadar un

İçi için:

  • 3 adet haşlanmış patates
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 adet kuru soğan
  • pulbiber, tuz
  • 200 gr kaşar peyniri

Hamurların aralarına:

  • Eritilmiş margarin

Yapılışı:

  1. Yumurtalardan birisinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır.
  2. İçi için soğan kıyılır ve kavrulur üzerine ezilmiş haşlanmış patates ile tuzu ve baharatı katılır ve kavrulur. Ocaktan alınca rendelenmiş kaşar peyniri ile maydanozlar karıştırılır.
  3. Hamur malzemelerinden yumuşak bir hamur yapılır ve bezelere ayrılır
  4. Bezeler tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına erimiş margarin sürülüp 3 tane üstüste konulur ve üçü birden açılır
  5. Kenarına içi konulur ve rulo yapılır. Rulo kesilir ve kesilen kısım üste gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 200 derece ısıtılmış fırına verilip pişirilir.

16 Şubat 2008 Cumartesi

Mercimekli Köfte

Bugün Ankara çok güzel. Lapa lapa kar yağıyor. Ben karı çok severim. İnşallah tutar da şöyle doyasıya kartopu oynarız, kardan adam yaparız. Pamuk gibi yağan karı seyrederek yazıyorum bugün. Sıcak bir salep istedi canım şimdi. Ama beni bekleyen bir sürü iş var. İkide bir su borusu patlıyor Ankara'nın bu aralar. Bu nedenle de sular kesiliyor. Üç günün ardından bugün sular geldi ve benim işlerimi bitirmem gerekiyor. Onun için hemen tarife geçeyim. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 su brd kırmızı mercimek
  • 1 su brd ince bulgur
  • 2 çrb kaşığı domates veya biber salçası
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 10-11 adet taze soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 adet limonun suyu
  • Pulbiber, tuz

Yapılışı:

  1. Mercimeklerin üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenip orta ateşte haşlanır
  2. Mercimekler suyunu çekince üzerine bulgur eklenir, şöyle bir karıştırılıp kapağı kapatılır ve bulgurun şişmesi beklenir
  3. Diğer tarafta yeşillikler ince ince doğranır
  4. Bulgur şişince üzerine sıvıyağ, limon suyu, salçası ve baharatları katılıp karıştırılır
  5. Son olarak yeşillikler katılır ve uzun köfte şekli verilir.

15 Şubat 2008 Cuma

........Doğum Günün Kutlu Olsun Minişim........

Bugün benim hayatımdaki en önemli insanlardan birinin doğum günü. Sevgili annemin. Canımın içinin. Onun için birkaç söz söylemek istiyorum.

Dünyaya gözümü açtığımda seni gördüm, minicik bir bebekken yanımda sen vardın. Sonra biraz büyüdüm, kendimce kocaman bir insandım, elini tutmadan yürüyen, yaramazlık yapan... Yanımda yine sen vardın. Sonra biraz daha büyüdüm, okula başladım. Beni ilk sınıfıma sen götürdün, minicik bir kasabada gittiğim benim için o kocaman sınıfa adım atarken yine sen vardın yanımda. Sonra biraz daha büyüdüm artık liseye başladım. Dersane, okul ev üçlüsünde sıkışmışken, üniversite hayalleri kurarken yine sen vardın yanımda. Derken sınav günü geldi çattı, kapıdan sen uğurladın beni yine... Sınav sonucum geldiğinde hayallerime kavuştuğumda yine sen... Derken üniversite başladı, son senesine geldi. Son derece sıkıntılı günlerimde, okulun en zor senesinde yine sen vardın yanımda, mezuniyet sevincimde yine sen... Okul bitti ve iş arama telaşı başladığında, iş bulduğumdaki heyecanımda, işe başlama başka bir şehre yerleşme korkularımda yine sen vardın. Derken evlenme günü geldi ve kızlarından biri daha evden uçmaya, kendi yuvasını kurmaya karar verdi. İmza attığım gün yine sen vardın yanımda. Şimdi uzaklardayız, aramızda kilometreler var belki evet ama yine her başım sıkıştığında, her mutlu olduğumda yine sen varsın yanımda. İyiki varsın, iyiki annemsin, iyiki bi tanemsin. Seni çok seviyorum biriciğim. Doğum günün kutlu ve mutlu olsun. Daha nice nice yıllar yanımda ol inşallah. Seni çok hem de çok seviyorum...
NOT: Bu anlattığım anların her birinde yanımda olan biricik babacığıma da çok teşekkür ediyorum. İyiki varsınız, iyiki bir tanemsiniz. Sizi seviyorum...

14 Şubat 2008 Perşembe

13 Şubat 2008 Çarşamba

Patlıcan Musakka

Bugünlerde yeniden çok yoğunum, bu nedenle öyle çok fazla birşey pişiremiyorum. Fotoğraf makinesi de bizde değil, yapsam da çekemiyorum. Ama sağolsun annem imdadıma yetişiyor. Patlıcan musakka yapmış bugün annem. Çok severim ben bu yemeği. Patlıcanın her türlüsü çok lezzetli olur ve ete çok yakışır. Ellerine sağlık minişim. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 3 adet patlıcan
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet sivribiber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 ym kş salça
  • 1 çy brd su
  • bir fiske kimyon
  • pulbiber,tuz

Yapılışı:

  1. Patlıcanlar alacalı soyulup küp küp doğranır ve kızartılıp kağıt havlu üzerinde fazla yağını kaybetmesi beklenir
  2. Bu arada sırasıyla kıyılmış kuru soğan, sivribiberler, kıyma uygun kavurma sürelerince kavrulur, üzerlerine kıyılmış domates, salça, baharatlar ve sarımsaklar eklenir.
  3. Pişince kızarmış patlıcanlar ile suyu eklenir ve pişirilir.

12 Şubat 2008 Salı

Levrek Kızartma

Ben öyle her balığı yemem maalesef. Seçerim. Bir kere gri renkli olacak ve garip bıyıkları olmayacak. Birisi temizlemiş olacak, başını hele hiç görmeyeceğim. Çiğ haline minimum dokunma ile pişirmem lazım. Pişince bu şartlara uygun balığı çok severim. Bu nedenle biz pek balık almıyoruz, veya aldığımız zaman mutlaka temizletiyoruz. Ama ne olursa olsun yıkama işini bile eşim yapıyor. Bense afiyetle yiyorum :) Balık kızartmanın tek bir kuralı var. Mısır ununa tuz katılır, balık bu unlu karışıma bulanır ve kızgın yağda kızartılır. Bu kadar basit. Afiyet olsun...

11 Şubat 2008 Pazartesi

Mısır Çorbası

Mısır çorbasını yıllardır içmediğimi hatırladım annem bu fotoğrafı yollayınca. Çok severdim halbuki. Normalde barbunyayı sadece yerim, öyle çok keyif almam tadından. Ama bu çorbaya bayılırım. Mısırla birleşince çok güzel oluyor. Aslında bu yemeği çorba olarak değil de sulu yemek olarak da pişirebilirsiniz. Eşim içinde tane olan çorbaları pek sevmez mesela. İlla pürüzsüz olacak çorba. Onun için bu çorbaya yemek diyor o :) Ellerine sağlık annişim. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1/2 su brd barbunya
  • 1 su brd mısır bulguru(sadece kuru mısırınız varsa rondodan geçirebilirsiniz)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 ym kş salça
  • tuz, pulbiber
  • sıvıyağ, su

Yapılışı:

  1. Mısır bulguru ve barbunya bir gece önceden ıslatılır ve ertesi gün düdüklüde 10 dk haşlanır
  2. Tencereye kıyılmış soğan alınıp kavrulur, üzerine salçası ve baharatlarıyla beraber ıslatılan barbunya ve mısır bulguru eklenir. Biraz kavurunca suyu katılır ve pişirilir.

10 Şubat 2008 Pazar

Etli Kuru Fasülye

Bugünlerde işlerim biraz yoğun. Bu nedenle yemek tariflerim bu aralar azalabilir. Pek fırsat bulamıyorum siteme bakmaya maalesef. Hergün bir tarif koymak gerçekten çok vakit alıyor. Yine de elimden geldiğince sayfayı güncelleyeceğim. Bugünkü tarifimiz herkesin çok iyi bildiği bir yemeğe ait, etli kuru fasülye. Kışın lezzeti aranan doyurucu bir öğün. Fotoğraf ablama ait. Teşekkür ediyorum ablişim. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 su brd kuru fasülye
  • 300 gr kuşbaşı et
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 ym kş salça
  • tuz, pulbiber
  • su
  • sıvıyağ

Yapılışı:

  1. Fasülyeler bir gece önceden sıcak suyla ıslatılır ve bekletilir
  2. Ertesi gün düdüklüde haşlanır
  3. Bir tencereye kıyılmış kuru soğan alınır ve sıvıyağda kavrulur. Üzerine yıkanmış kuşbaşılar eklenir ve suyunu salıp çekene kadar iyice pişirilir. Kapağını sık sık açmayın etiniz pişmez.
  4. Üzerine salça ve kuru fasülyeler eklenir. Biraz da böyle kavrulduktan sonra istenildiği kadar su eklenir. Baharatları ve tuzu pişmeye yakın atılır.

8 Şubat 2008 Cuma

İçli Köfte

Dün hem mantı açtım hem de minik pizza poğaçalar yaptım. Sonra afiyetle yedik. Ama ikisinin de fotoğrafını çekemedim. Mantının tarifini vermiştim. Bir dahaki yapışımda pizza poğaçaların tarifini de veririm. Pastane işi gibi oluyor ve hemen bitiveriyor. Annem İnci İstanbul'dayken yaptığı içli köftenin fotoğrafını yollamıştı. Bugün de onu yayınlıyorum. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 4 su brd köftelik ince bulgur
  • 1 kg yağsız kıyma(asıl tarifte koyun kıyma diye geçiyor ama ben kokusunu sevmiyorum)
  • 1/2 kg yağlı kıyma
  • Aldığı kadar su
  • 1 adet yumurta
  • 4 adet kuru soğan
  • 60 gr margarin
  • 1/2 çrb kş biber salçası
  • 1/2 çrb kş domates salçası
  • 1 ym kş limon suyu
  • 1 çrb kş kırmızı pulbiber
  • 1 çrb kş ufalanmış reyhan
  • tuz, karabiber

Yapılışı:

  1. İçini hazırlamak için soğanlar soyulup kıyılır. Margarin, yağlı kıyma ve soğanlar tavada kavrulur
  2. Yarımşar çrb kş domates salçası ve biber salçası, pulbiber, reyhan, tuz ve karabiber ekleyip kavurmaya devam edilir
  3. Kavrulunca soğumaya bırakılır. Soğuyunca elimizle top şekli verilip streç filme sarılır ve buzdolabında 1 saat bekletilir
  4. Yağsız kıyma bir tepsiye alınır. Üzerine bulgur, yumurta ve bir miktar tuz eklenir. Azar azar su serperek iyice yoğurulur
  5. Bulgur ile kıyma iyice birbirine yedirilir
  6. Buzdolabından çıkarılan köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır. Baş ve işaret parmaklarınızın yardımıyla ortası çukurlaştırılıp inceltilir
  7. İç malzeme ortadaki incelen yere 1 tatlı kş kadar konulur ve köfte kapatılır. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edilir. Köfteler un serpilmiş bir tepsiye dizilir
  8. Geniş bir tencerenin yarısına kadar su konulup kaynatılır. Limon suyu eklenir. Köfteler dörder-beşer tencereye alınıp 10 dakika haşlanır. Kevgir kaşıkla alınır ve servis yapılır.

NOT: İsterseniz haşladıktan sonra sıvıyağ konulmuş bir tavada kızartıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek de servis yapabilirsiniz.

7 Şubat 2008 Perşembe

Elmalı Kurabiye

Bu kurabiyenin tarifini canım arkadaşım Gamze'den almıştım. Arada bir yapıp getirirdi iş yerine. Bizde afiyetle yerdik. Tam kıvamında tutan, çok lezzetli bir kurabiye. Üstelik yapması da çok kolay. Ellerine sağlık canımcım. Ayrıca ablişimin de ellerine sağlık, yapmış yollamış. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 paket margarin(ben genelde tereyağını tercih ediyorum)
  • 1 çy brd sıvıyağ
  • 1 çy brd yoğurt
  • 2 çy brd pudra şekeri
  • 1 pkt kabartma tozu
  • 1 çrb kş elma sirkesi

İçi için:

  • 3 adet elma
  • 1 su brd toz şeker
  • 100 gr ceviz
  • tarçın

Üzeri için:

  • Pudra şekeri

Yapılışı:

  1. İç malzemeleri bir tencereye alınır ve sık sık karıştırarak iyice pişirilir. Elma kendi suyunu bırakıyor ve onunla pişiyor, su eklemeyin
  2. İçi iyice pişince iri dövülmüş ceviz ve istenilen miktarda tarçın koyuyoruz.
  3. Hamur malzemelerini karıştırıp kulak memesi kıvamında hamurumuzu elde ediyoruz. Kuabiye kalıplarıyla şekil verdikten sonra 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz.
  4. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpiyoruz.

6 Şubat 2008 Çarşamba

Mantı

Kayserililer mantıyı minicik minicik yaparlar ve salçalı sosla beraber pişirirler. Biz genelde sade suda haşlar sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda kavrulmuş nane ile pulbiber koyarız. Bence her iki türlü de çok güzel oluyor. Üzerine sumak ve nane serperseniz daha güzel oluyor bence. Annişim yapmış sağolsun, İnciş yanında şimdi annem coşuyor yemeklerde. Ellerine sağlık minişim. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • tuz
  • ılık su

Kıyması için:

  • 400 gr kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • tuz
  • pulbiber

Yoğurdu için:

  • 2 su brd yoğurt(veya daha fazla, ne kadar yoğurtlu sevdiğinize bağlı)
  • 4 diş sarımsak
  • tuz

Yağlı sos için:

  • 1 ym kş salça
  • pulbiber
  • sıvıyağ

Yapılışı:

  1. Kıymaya kıyılmış kuru soğan ve diğer malzemeleri eklenir, bir kenara bırakılır
  2. Hamuru için su hariç diğer malzemeler una katılır, su yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayacak bir hamur elde edilir
  3. Küçük bezelere ayrılır ve açılır
  4. Hamur küçük kareler şeklinde kesilir
  5. İçlerine küçük kıyma parçaları konulur ve kapatılır
  6. Yeteri kadar suda haşlanır, haşlama bitince içine 1 su brd soğuk su dökülür
  7. Servis tabağına önce mantı üzerine sarımsaklı yoğurt, onun üzerine yağda kavrulmuş salça ile pulbiber gezdirilir. Arzuya göre sumak ve nane de serpilir.

5 Şubat 2008 Salı

Kereviz Salatası

Bugünlerde fotoğraf makinam olmadığı için çekmeyeceğim yemeklerimin resimlerini. Güzel çıkmıyorlar çünkü web kamerasıyla. Fotoğraf makinesi gelene kadar ablamın, annemin veya kardeşimin gönderdiği tarfileri yayınlayacağım. Bu tarif ablamdan. Ben henüz tadamadım, ama yiyenler çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Ellerine sağlık ablişim. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 2 su brd yoğurt
  • 1 ym kş mayonez
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet kereviz
  • 100 gr ceviz
  • tuz

Yapılışı:

  1. İlk önce yoğurt pütürcüğü kalmayacak şekilde iyice karıştırılır
  2. Mayonez ve dövülen sarımsaklar yoğurda eklenir ve karıştırılır
  3. Kerevizler soyulup rendelenir, kararmaması için hemen yoğurda katılıp karıştırılır
  4. Cevizler iri olacak şekilde dövülür ve diğer karışıma eklenir.

4 Şubat 2008 Pazartesi

Fasülye Piyazı

Çok yoğun bir günün ardından eve yorgun argın geldik. Dünden ıslatılmış kuru fazülyelerim vardı piyaz için onu yapayım dedim. Keşke ıslatmasaymışım dedim aslında o kadar yorgdum ki yapacak halim yoktu ama bozulmasın diye kolları sıvadık. Fotoğrafın kusuruna bakmayın, makinemiz bir arkadaşımızda olduğu için web kamerasıyla çektim ve ancak böyle çıktı. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 su brd kuru fasülye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • zeytinyağı
  • sirke
  • tuz

Yapılışı:

  1. Bir gün önceden ıslatılmış fazülyeler haşlanır, dağılmamasına dikkat edilir. HAşlandıktan sonra soğuk sudan geçirilir ve soğutulur
  2. Kuru soğan incecik şeritler halinde doğranır
  3. Yumurta haşlanır ve dilimlenir
  4. İlk üç maddedekiler bir kapta karıştırılır, üzerine istenildiği kadar zeytinyağı, sirke ve tuz gezdirilip servis yapılır.

3 Şubat 2008 Pazar

Alinazik

Antep'e gitmiş olanlarınız bilir, orada meşhur İmam Çağdaş Restoranı vardır. Alinaziği orada yediyseniz bu tarifin yalancı alinazik olduğunu hemen anlarsınız. Orada alinaziğin kıyması şiş köfte şeklinde yapılır ve sarımsaklı yoğurdun üzerine dizilir. Etrafında da bol tereyağı vardır. Lezzetini anlatamam, tatmanız gerekir. Biz de kendimizce alinazik yaptık. Şişlerde olmasa da tadı süper oldu. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 4 adet patlıcan
  • 500 gr kıyma
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 3 su brd yoğurt
  • 2 ym kş tereyağı
  • sıvıyağ
  • tuz, pulbiber

Yapılışı:

  1. Patlıcanlar közlenir. Kabukları soyulur, küp şeklinde doğranır ve biraz sıvıyağda kavrulur, tuzu eklenir
  2. Bir tavaya kıyma alınır ve kavrulur, üzerine kıyılmış soğan, tuz ve biber eklenir, kavrulur
  3. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır
  4. Servis tabağına patlıcanlar yerleştirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir, onun üzerine kıyma konulur
  5. Tereyağında pulbiber kavrulur ve hepsinin üzerine gezdirilir.

2 Şubat 2008 Cumartesi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Bu yemeği sevmeyen yoktur herhalde. Yapması uzun vakit ve emek alır, yemesi ise birkaç dakika. Yine de bıkmadan usanmadan yapılır. Özellikle bayram ve ramazan sofralarının vazgeçilmezidir. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1/2 kg asma yaprağı
  • 1,5 su brd pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 ym kş salça
  • 1/2 çy brd zeytinyağı
  • yarımşar demet maydanoz, dereotu, nane
  • pulbiber, tuz, azıcık kimyon
  • 1 adet limon

Yapılışı:

  1. Yapraklar sıcak sudan birkaç gez geçirilir, böylelikle tuzundan arındırılır. Sudan geçirmek yetmeyebiliyor bazen, biraz sıcak suda bekletin tuzu daha kolay arınabilir
  2. Diğer bütün malzemeler bir araya alınır ve kavrulur
  3. Yapraklar sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine limon suyu ve zeytinyağı gezdirilir
  4. Üzerini geçmeyecek kadar su doldurulur. Son olarak bir tabak ters şekilde üstlerine kapatılır ki dağılmasınlar. Su kaynayana kadar harlı ateşte, daha sonra kısık ateşte pişirilir.

NOT: İsterseniz dolmalık fıstık, kuşüzümü de koyabilirsiniz. Ben pek sevmiyorum onun için koymuyorum.

1 Şubat 2008 Cuma

Fırında Mantarlı Baget


Bugünkü yemeğim fırında mantarlı baget. Yapılışı çok basit. Çoğu tavuk yemeğinin yapılışı basit zaten. Üstelik lezzetten hiç birşey kaybetmiyorlar. Eşim çok beğendi. Tabi bir tabak fazla yemesi için anlaşma yaptık. Çayın yanında birşey istemicek. Yoksa kilo aldı başını gidiyor :) Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 6 adet tavuk baget
  • 1 adet çarliston biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 4 adet patates
  • 4 adet mantar
  • 1 adet havuç
  • 1/2 çy brd zeytinyağı
  • 1/2 ym kş salça
  • kekik, karabiber, pulbiber, sebzeli çeşni, tuz

Yapılışı:

  1. İlk önce patateslerin kabukları soyulur, yuvarlak dilimlere ayrılır, her bir dilime çatal batırılır, yağlanmış fırın tepsisine dizilir(ben yağlı kağıt serdim, temizliği kolay oluyor) ve önceden ısıtılmış 150 derece fırında biraz yumuşayana kadar pişirilir.
  2. Bagetler zeytinyağı ve baharatlarla yoğrulur. Borcama dizilir.
  3. Üzerine patatesler ve diğer bütün malzemeler dilimlenerek sırasıyla baget, mantar, havuç, aralarına sarımsak ve soğan, domates ve en üste de biber gelecek şekilde dizilir.
  4. Alüminyum folyo ile borcamın üstü kapatılır(veya kapaklı bir borcam da kullababilirsiniz)
  5. İlk önce 200 derecede yarım saat pişirilir.
  6. Su ile salça karıştırılır ve tavuğun üzerine gezdirilir.
  7. 225 derecede pişirilip servis yapılır.



Patatesli Börek


Resimde gördüğünüz tabağı ve meyve suyunu mideme indirmiş bulunmaktayım :) Ne yapsam ne yapsam dedim ve sonunda börekte karar kıldım. Yalnız evde yumurta kalmamış ve ben bunu böreğe başladıktan sonra farkettim, onun için üzerine kızarması için süt döktüm biraz. İçine katmam gereken yumurta yerine de yoğurt kullandım ama size orjinal tarifi vereceğim. Böyle de çok güzel oldu aslında pek birşey farketmedi. Yumurtalı olsaydı daha hoş bir kızarma yaşayacaktı börekceğiz ama napalım, her zamanki gibi acele ettim :) Afiyet olsun...

Malzemeler:
  • 4 su brd un

  • 1 yumurta

  • 1/2 su brd sıvıyağ

  • 1/2 su brd ılık su

İç malzemesi:,

  • 4 adet patates

  • 1 adet kuru soğan

  • yarım demet maydanoz

  • 1 tatlı kş salça

  • tuz, pulbiber ve karabiber

Yapılışı:

  1. İlk önce patatesler haşlanır ve ezilir. Kıyılmış soğan kavrulur, üzerine ezilmiş patates, kıyılmış maydanoz, salça ve baharatlar eklenir. Bir kenara bırakılır

  2. Hamur malzemeleri karıştırılır, kulak memesi kıvamında hamur yapılır ve küçük bezelere ayrılır. Merdane yardımı ile açılır. Dört parçaya ayrılır ve sigara böreğinde olduğu gibi geniş kısma iç konularak sigara böreği gibi sarılır

  3. Yağlı kağıt serilmiş(veya yağlanmış) tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails