28 Mart 2008 Cuma

Nuray Teyzemin Tahinli Cevizli Çöreği

Gerçekten çok şanslı birisiyim, maşallah diyim :) Teyzem, annem, ablam, kardeşim... Herkes siteme katkıda bulunuyor. Hepinizin ellerine kollarına sağlık. Teyzem yine nefis bir hamur işi yapmış ve tarifini yollamış. Enfes görünüyor. Ayrıca çörekleri sunuş tarzı süper bence. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 paket yaş maya
  • 500 ml süt
  • 125 gr margarin
  • 1 su bardağı mısırözü yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta
  • Alabildiği kadar un

Yapılışı:

  1. Yaş maya ılık süt şeker tuz yumuşatılmış margarin sıvı yağ 1 yumurtanın akı karıştırılır
  2. Alabildiği kadar un ilave edilerek hamur kulak yumuşaklığı kıvamına getirilir
  3. Hamur bezelere ayrılır fincan tabağı büyüklüğüne kadar açılır içine 1 yemek kaşığı tahin 1 yemek kaşığı ceviz içi koyulur rulo şeklinde sarılır ve burularak yuvarlatılır.
  4. Üzerine yumurta sarısı çörek otu ve susam sürülür.200 derecelik fırında pişirilir.

NOT: Yumurta sarısını 1 tatlı kaşığı pekmez ve 1 tatlı kaşığı su ile karıştırıp çöreklerin üzerine sürülürse daha parlak ve güzel kızarır.

27 Mart 2008 Perşembe

Soslu Yoğurtlu Köfte

Geri döndüüüümmm :)) Eşim bana doğum günü hediyesi olarak yeni bir fotoğraf makinesi almış. Süper bişi. Bütün özelliklerini kullanmayı öğrenince daha güzel fotoğraflar yayınlayacağım. Bugün işten çıkınca her zamanki gibi çok açtık. Pratik birşeyler yapalım dedik, eşimin aklına bu yemek geldi. Hem çok kısa sürede pişiyor, hem de çok lezzetli oluyor. Ben hazır köfte ile yaptım, vaktim yoktu, ama siz evde yaptığınız inegöl köfte ile de yapabilirsiniz. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • Pınar odun köfte
  • 5 dilim ekmek
  • 3 adet büyük domates
  • 1 ymk kş salça
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 2 ymk kş tereyağı
  • yoğurt
  • tuz, kekik
Yapılışı:
  1. Domateslerden birini rendeleyip salça, tuz ve kekik ile karıştırıp sıvıyağda pişiriyoruz.
  2. Teflon tavada küp küp doğradığımız ekmekleri yağsız olarak kızartıyoruz.
  3. Köfteleri, biberleri ve 2 adet ikiye bölünmüş domatesi az yağ konmuş teflon tavada pişiriyoruz.
  4. Tereyağını eritiyoruz
  5. Servis tabağının yarısına ekmekleri dizip, üzerine köfteleri koyuyoruz. Onun da üzerine salçalı sos ile tereyağı gezdiriyoruz. Yanına yoğurt ve kızarmış domates ile biberi koyup servis yapıyoruz.

23 Mart 2008 Pazar

....Annemin Köşesi....

Yine çok şirin bir hırka örmüş annem. Bu modelin yakasını çok beğendim. Bana da örer belki :) Ellerine sağlık annişim...

21 Mart 2008 Cuma

Nuray Teyzem'in Ispanaklı Böreği


Teyzemin yemekleri de hamur işleri de süper olur. Üniversitede okurken bir hafta sonu Antalya'ya yanlarına gitmiştim. Döneceğim gün teyzem poğaça pişirmişti kahvaltıya. Tadını, görüntüsünü ve kokusunu hiç unutmadım. Yediğim en lezzetli poğaçaydı. Pastane poğaçası onun yanında hiçbirşey. Eminim bu börek de süper olmuştur. Ellerine sağlık teyzecim. Herkese afiyet oslun...

MALZEMELER

  • 1 kg yufka
  • 1 kg ıspanak
  • 250 gr lor peyniri
  • 100 gr peynir
  • 1 baş soğan
  • 1 demet dereotu
  • Tuz,karabiber,kırmızı biber


SOSU İÇİN

  • 1 kase yoğurt
  • ½ su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabarma tozu

YAPILIŞI:

  1. Ispanaklar doğranıp az suda haşlanır.
  2. Soğanlar ince ince doğranır tüm malzemeler karıştırlır içine haşlanmış suyu sıkılmış ıspanak eklenir.
  3. 1 yufka tepsiye serilir arasına sosundan sürülür ve ıspanaklı iç koyulur.Yufkalar bitene kadar işlem tekrarlanır.
  4. Üzerine kalan sostan sürülür 230 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişilir.

20 Mart 2008 Perşembe

Pazı Çorbası

Bu çorba benim en sevdiklerimden biridir. Bayılırım yaz günlerinde soğuk soğuk içmeye. Bir tencere dolusu yaptım geçen gün çok da güzel oldu. Annem de aynı günlerde yapmıştı. Fotoğrafını yollamış ellerine sağlık minişimin. Afiyetler olsun...
Malzemeler:
  • 1 demet pazı
  • 1 avuç pirinç
  • 2 su brd yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • pulbiber, nane, tuz
  • sıvıyağ

Yapılışı:

  1. Pazılar incecik doğranır ve üzerine pirinç atılarak iyice haşlanır(Tencerenizin yarısına kadar pazı olsa yeter, bazı demetler büyük olabiliyor, oranını böyle ayarlayabilirsiniz)
  2. Ayrı bir yerde sarımsaklı yoğurt hazırlanır.
  3. Pirinçler iyice pişince ve ılıyınca sarımsaklı yoğurt ile pazılı karışım karıştırılır. Suyu azsa su eklenir fazla ise yoğurt eklenir, tuzu atılır.
  4. Sıvıyağda pulbiber ve nane kavrulup üstüne gezdirilir.

18 Mart 2008 Salı

....Annemin Köşesi....


Sizi bilmem ama ben en çok yukardaki askılı pantolona bayıldım. Çok tatlılar bencee. Minişimin ellerine, kollarına, gözlerine sağlık...

13 Mart 2008 Perşembe

....Annemin Köşesi....

Annem yine coşukladı. Her gün en az bir hırka, yelek ya da pantalon örüyor. Ellerine sağlık minişimin... Çok şirin oluyor hepsi...

12 Mart 2008 Çarşamba

Mantarlı Sucuklu Pide

Annem yine boş durmamış, döktürmüş. Ellerine sağlık gerçekten süper görünüyor. Canımız istedi haberin olsun, bize de yaparsın artık geldiğimizde. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 adet yaş maya
  • 1 su brd süt
  • aldığı kadar un
  • 8-10 adet mantar
  • 1/2 kangal sucuk
  • 1/2 su brd biberli yeşil zeytin
  • 1 adet domates
  • 1 çrb kş salça
  • 1 tas su
  • 1 su brd rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:

  1. MAya ile ılık süt karıştırılır eritilir maya. Sonra un eklenir ve hamur yapılır.
  2. İç malzemeleri doğranır.
  3. Açılan hamurun üstüne önce salçalı su yayılır üzerine doğranan malzemeler dizilir. 200 derecede ısınmış fırında pişirilir.
  4. Pişince üzerine kaşar serpilir ve kaşar eriyene kadar fırında bekletilir.


11 Mart 2008 Salı

Mafiş

Ben özellikle kahvaltılarda mafişe bayılırım. Adını duymam bile canımın istemesine yetiyor. Annem pişirmiş yollamış. Ellerine sağlık minişimin. Ay şimdi yine canım istedi. Yapsam mı napsam :) Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta
  • 1 çy kş karbonat
  • 1 su brd süt veya su
  • aldığı kadar un
  • tuz
  • kızartmak için sıvıyağ

İçi için:

  • Beyaz peynir
  • maydanoz

Yapılışı:

  1. Hamur malzemeleri karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz.
  2. Hamuru açıp kare şeklinde kesip ortasına iç malzemeyi koyup kızartıyoruz.

....Annemin Köşesi....

Ay şundaki şirinliğe bakın yaaaaaaaaaa süper olmuş, hele bir de içinde minik bir bebek hayal edin. Ellerine sağlık minişimmm....

6 Mart 2008 Perşembe

....Annemin Köşesi....

Annem son hızla devam ediyor örgülerine. Bu da yeni ördüklerinden biri. Hep minik bebişler için örüyor, bayılıyorum ben de. Herşeyin miniği daha sevimli oluyor değil mi :)

Talaş Böreği

Geçenlerde annemler ablamlara gittiğinde ablam yine döktürmiş. Hem o kadar çalışıp hem nasıl bu kadar iş yapıyor evde anlamıyorum. Atom karıncayı geçmiş durumda ablam. O minicik haliyle benziyor da aslında sevimli atom karıncaya :) Bana düşen sadece tarifi yayınlamak, onu bile ancak yapabiliyorum. Bu aralar işlerim baya yoğun, siteye zar zor vakit ayırabiliyorum. Ama kısa sürede normale döneceğimi umuyorum. Afiyet olsun...

Malzemeler:
  • 1 paket milföy hamuru,
  • 1 kavanoz garnitür
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 kutu mısır
  • 1 su brd rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:
  1. Soğan, kıyma ve biber kavrulur
  2. Üzerine garnitür ile mısır eklenir, tuzu atılır
  3. İç malzeme soğuyunca milföy hamurlarının ortasına konur ve mantı gibi kapatılır, sıkı kapatmazsanız resimdeki gibi açılır :)
  4. 180 dereceli fırında pişirilir, pişince üzerlerine kaşar peyniri serpiştirilip peynirler eriyene kadar fırında bekletilir ve afiyetle yenir.

NOT: Nar gibi kızarsın isterseniz yumurta sarısı sürebilirsiniz. Ama ben pek sevmiyorum, koku yapıyor.

2 Mart 2008 Pazar

Poğaça




Bu poğaçayı kesinlikle tavsiye ederim. Çok lezzetli oluyor. Yumuşacık, yemesi kolay bir poğaça. Afiyet olsun...

Hamuru için:
  • 3 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket dr.oetker’in instant mayası (yeşil paket)
  • isteğe bağlı olarak çörek otu ve susam

İçine:

  • 200 gr peynir
  • 1/2 demet maydanoz

Yapılışı:

  1. Unu bir kabın içine boşaltıp pket mayayı içine toz halinde iken karıştırıyoruz. Eğer toz mayayı büyük paket halinde aldıysanız 1 çrb kş yeterli olacaktır.
  2. Yoğurt, sıvıyağ, ılık süt ve tuzu da katıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar karıştırıyoruz.
  3. Hamuru en az 40 dakika sıcak veya ılık bir ortamda dinlendiriyoruz. Ben genelde akşamdan yoğurup sabaha kadar bekletiyorum. Sabah sıcacık poğaçalarım oluyor.
  4. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine bir miktar peynir koyduktan sonra altını kapatıp , kapatma yeri alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye diziyoruz
  5. Üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı olarak üzerine çörek otu ve susam serptikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

NOT: Bu tarifi yemekgünlüğüm adlı blogtan almıştım. Blog sahibinin de ellerine sağlık.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails