31 Ocak 2008 Perşembe

Ispanaklı Lazanya

Lazanyayı çok seviyoruz biz. Börek desen börek değil, makarna desen makarna değil. Çok lezzetli oluyor. Üstelik çok da kolay yapılıyor. Bir kutu lazanya almıştım iki kere yaptım hala bir yapımlık daha var. Gerçi biz iki kişiyiz. O yüzden bereketli de oldu. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 2 ym kş tereyağı
  • 2 ym kş un
  • süt
  • barilla la collezione kutu fırın makarna
  • 1 su brd rendelenmiş kaşar peyniri
  • 100 gr beyaz peynir
  • 1/2 kg ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • tuz, karabiber
  • 1/2 demet maydanoz

Yapılışı:

  1. Ispanaklar yıkanır ve ince doğranır.
  2. Kuru soğan, maydanoz ve beyaz peynir rondoya atılır ve incecik kıyıldıktan sonra baharatlarla beraber ıspanağa katılır
  3. Tereyağı ve un bir tencereye alınır, un kavrulur.
  4. Un biraz kavrulunca süt eklenir. Hafif kıvamlı olacak şekilde sütün miktarı ayarlanır. Böylelikle başemal sos hazırlanmış olunur
  5. Fırın tepsisi yağlanır. İlk önce biraz hazırladığımız başemal sostan dökülür. Sonra bir kat lazanya sonra tekrar başemal sos, sonra ıspanaklı karışım konulur. Üzerine tekrar lazanya konulur ve işleme lazanyalar bitene kadar veya istenilen kalınlığa gelene kadar devam edilir.
  6. 220 derece fırında pişirilir, pişmesine 5 dk kala üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştirilir.

Top Köfteli Yoğurt Çorbası

Bu çorbayı ne zamandır denemek istiyordum. Kısmet bugüneymiş. Dolapta top köftelerim vardı önceden kalmış. Bu şekilde değerlendireyim dedim. Ben beğendim, umarım siz de beğenirsiniz. Afiyet olsun...

Malzemeler:
Köfteler için:
  • 2 ym kş dolusu kıyma
  • 1 çy kş tuz
  • 1/2 çy kş karabiber
  • Kızartmak için 1 ym kş sıvyağ

Çorba için:

  • 2 ym kş un
  • 2 ym kş sıvıyağ
  • 4 su brd su
  • 1 su brd yoğurt
  • 1 adet limon suyu
  • tuz

Yapılışı:

  1. Köfte malzemeleri yoğurulur, kiraz büyüklüğünde köfteler yapılır.
  2. Sıvıyağda köfteler kızartılır
  3. Bir tencerede sıvıyağ ve un karıştırılır, un kavrulur.
  4. Suyu eklenip 10 dk kaynatılır
  5. Bu arada ayrı bir yerde limon suyu ve yoğurt karıştırılır, çorbaya eklenir
  6. 5 dk daha pişirip tavadaki köfteler eklenir
  7. Kırmızı biber serpip servis yapabilirsiniz.

30 Ocak 2008 Çarşamba

Tavuk Sote

Bir tarif de benden olsun. Bugün annemin günü oldu :) Tavuğun her türlüsüne bayılırım ben. Hem kolay bir yemek, zahmetli değil. Sıkışık anlar için ideal, iki dakikada pişer. Afiyet olsun...

Malzemeler:
  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet çarliston biber
  • 1/2 ym kş salça
  • tuz, pulbiber

Yapılışı:

  1. Sırasıyla kıyılmış soğan, biber, tavuk ve domates aralarında yeteri kadar kavurma süresi geçecek şekilde tencereye atılır.
  2. Salçası ve baharatı eklenir. Ben su eklemiyorum ama sulu olsun diyorsanız su da ekleyebilirsiniz.
  3. Sıcak servis yapılır.

Annem'den Kadayıf Dolması

Bu tatlının tarifini internetten mutfaktakiler sitesinden bulmuş annem. Denemiş, gayet de güzel olmuş. Yine coşmuş annem döktürmüş maşallah. Bi günde iki zor tatlı. Ellerine sağlık diyorum ve tarifi yazıyorum.
Malzemeler:
  • 1/2 kilo kadayıf
  • 4 adet yumurta
  • 1/2 su brd süt
  • 1 su brd dövülmüş ceviz
  • 1 su brd sıvıyağ

Şerbeti için:

  • 2 su brd toz şeker
  • 2 su brd su
  • 1/2 limon

Yapılışı:

  1. Öncelikle şerbeti yapılır. Bunun için şeker ve su kaynatılır.
  2. Kıvamı gelince içine limon sıkılır ve 5-10 dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.
  3. Yaş kadayıfın içine yeteri kadar ceviz konulduktan sonra kadayıflar sarılır. Kadayıf dolmasının olabildiğince küçük olmasında yarar vardır.
  4. Diğer tarafta yumurta ve süt bir kapta çırpılır.
  5. Kadayıf dolmalarımız teker teker bu karışıma bulanır ve kızgın yağda kızartılır.
  6. Dolmaların en iç taraflarının bile yumurtalı karışımı çekmesi gerekiyor. Kızaran dolmalar şerbete atılır.
  7. Şerbetini çekince servis yapıyoruz.

Annem'den Ev Yapımı Baklava

Annem baklavayı çok güzel yapar. Üstelik sadece bayramlarda değil. Aklına eser gider hemen açıverir, bir bakarsınız mis gibi baklava gecenin bir yarısı. Börek yapmak gibi birşey onun için, maşallah diyorum :) Teşekkürler miniğim..Afiyet olsun...


Malzemeler:

Hamuru için:

  • 1/2 paket margarin
  • 2 yumurta
  • 1/2 su brd yoğurt
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 fiske tuz
  • aldığı kadar un

Pişirmeden öncesi için:

  • 1 pk margarin
  • mısır nişastası
  • ceviz

Şerbeti için:

  • 3 su brd toz şeker
  • 2,5 su brd su
  • 1 adet limon tuzu
Yapılışı:


  1. Hamur malzemeleri karıştırılır ve kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır
  2. Hamur yarım saat dinlendirilir
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp bezeler yapılır
  4. Herbiri mısır nişastasıyla(un yardımıyla değil) tatlı tabağı büyüklüğünde açılır
  5. Açılan bezelerin aralarına nişasta serpilir ve 6'şar tane üst üste konulur
  6. 6'sı aynı anda açılır
  7. Aralarına ceviz serpilerek tepsiye dizilir
  8. Baklava şeklinde veya kare şeklinde dilimlere ayrılır
  9. Üzerine 1 pk eritilmiş margarin gezdirilir
  10. 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir
  11. Şerbeti için toz şeker ve su karıştırılır, kıvamlı bir şerbet yapılır
  12. Şerbet olmasına yakın 1 parça limon tuzu atılır, böylelikle şekerlenmesi önlenir
  13. Fırından çıkan tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
NOT: Şerbetiniz soğuk, tatlınız sıcak olmalı. Böylelikle daha güzel emer.


29 Ocak 2008 Salı

Kekli Puding Tatlısı

Dün internetten üzümlü kek tarifi aradım ve bir tanesini yaptım. Aslında güzel olur diye düşünmüştüm o siteden daha önce poğaça yapmıştım ve süper olmuştu. Ama bu keki pek beğenmedim. İnsanın ağzında büyüyen, ekmek gibi bir tatlı oldu. Tadı güzeldi ama yemesi hoş değildi. Ben de bir şekilde değerlendireyim istedim. Bu tatlıyı bayatlayan kekleriniz için de yapabilirsiniz. Kekleri rondodan geçiriyoruz, sonra yaptığımız pudingi borcama aldığımız keklerin üzerine döküyoruz. Bu kadar basit. Afiyet olsun...
NOT: Süslemesi eşime ait :)

Ispanak Yemeği

Ben ıspanağı çok severim. Çocuklar genelde yemek istemezler ama ben çocukken bile yerdim. Hele sarımsaklı yoğurtla çok nefis oluyor. Ama azıcık kalmasına çok üzülüyorum. Koca bir tencere yapıyorsunuz ama minicik kalıyor pişince. Çok nazlı bir yemek :) Afiyet olsun...

Malzemeler:
  • 1 kg ıspanak
  • 150 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çy brd pirinç
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • pulbiber, tuz
  • sıvıyağ

Yapılışı:

  1. Kuru soğan ince kıyılıp yağda kavrulur
  2. Kıyma eklenir ve kavrulur
  3. Pulbiber, tuz, salça ve kıyılmış ıspanaklar eklenir, ıspanaklar sönene kadar kapağı kapalı pişirilir
  4. Ispanaklar sönünce pirinç ve yeteri kadar su katılır, pişirilir. Suyun miktarı kişiden kişiye göre değişiyor. Ben 3/2 brd su katıyorum çok sulu sevmiyorum.

28 Ocak 2008 Pazartesi

Sinor


Bugün hasta günlerim geride kaldığından yeniden işe döndüm. Dolayısıyla her zamanki gibi eve geldiğimde kurt gibi acıkmıştım. En kısa sürede ne olur diye düşündüm. Sinor geldi aklıma, asıl yemeği yapana kadar bizi idare edecek bir öğün. Tabi sinor hamurları daha önceden hazır olduğundan benim için pratik bir yemek. Sinor için un, su ve tuz yeterli. Bildiğimiz yufkayı yapacak şekilde bir hamur hazırlanır. Yuvarlak açıldıktan sonra 2 cm genişliğinde şeritler halinde kesilir. Şeritlerin her biri rulo halinde sarılır ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında fırınlanır. Daha sonra kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz. Lazım oldukça çıkarıp benim gibi pişirebilirsiniz. İlk önce ılık suyla ıslatılır. Su sıcak ve çok olmamalı yoksa hamur olur. Sinorlar şiştikten sonra sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da tereyağında kavrulmuş nane ile pulbiber eklenir ve afiyetle yenir. Afiyet olsun...

27 Ocak 2008 Pazar

MENÜ 1

Misafir geleceği zaman ne pişireceğini düşünmek beni çok yorar. Neyin yanına ne gider, çeşit olarak ne yapsam da kendimi tekrarlamasam diye düşünürüm. Benim gibi düşünenler için misafirlerim geldikçe hazırladığım menüleri burda yayınlayacağım. Bir kişiye bile fikir versem benim için kardır diye düşünüyor ve menüye geçiyorum.

Havuç Turp Salatası

Kış aylarında salatalık veya domatesin çok tadı yoktur. Ama kışa özgü diğer sebzelerin tadı ayrıdır. Havuç-turp salatası oldukça iştah açıcıdır. Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışıyor. Yapılışı da çok basit. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 2 adet havuç
  • 1 adet turp
  • 1 adet limon
  • zeytinyağı
  • tuz

Yapılışı:

  1. Havuç ve turp rendelendikten, limon da sıkıldıktan sonra bütün malzemeler karıştırılır.

26 Ocak 2008 Cumartesi

Sebze Soslu Makarna

Makarnayı kim sevmez ki. Çocuklar genelde yoğurtlu makarnayı çok sever. Benim favorim salçalı çubuk makarnadır. Üstüne de yoğurt dökeceksiniz ama. Bu da favorilerim arasına girdi. Lezzeti çok güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun...

Malzemeler:
  • 1/2 pk makarna
  • 1 adet patates 1
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 adet iri domates
  • 1/2 ym kş salça
  • pulbiber
  • karabiber
  • maydanoz
  • 1 kş yoğurt
  • 1/2 çy brd sıvıyağ

Yapılışı:

  1. Patates küçücük küpler şeklinde doğranır ve sıvıyağda kızartılır
  2. Patlıcanlar da küçük küpler halinde doğranır ve kızarmaya başlayan patateslere eklenir
  3. Sonra sırasıyla incecik doğranmış domates, biber de eklenir. Salça ve baharatları da katılır
  4. Hazırlanan sos haşlanan makarnayla karıştırılır
  5. Maydanoz ve yoğurt eşliğinde servis edilir.

Annem'den Mercimek Çorbası

Annişim bugün o enfes mercimek çorbsını pişirmiş. Bamam yaşamıştır kesin, çünkü en sevdiği çorba bu. Birkaç tabak içebilir bir oturuşta. Eline sağlık şekercim. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 su brd mercimek
  • 1/2 çy brd pirinç
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet küçük havuç
  • 1 adet tavuk bulyon
  • tuz
  • nane
  • sıvıyağ
  • kırmızı pulbiber

Yapılışı:

  1. Mercimek, pirinç, havuç, patates ve kuru soğan, tavuk bulyon bir arada kaynatılır. Çok sulu olmasın
  2. Kaynayınca rondodan geçirilir
  3. Tencereye sıvıyağ, pulbiber, nane alınır ve kızdırılır
  4. Üzerine rondodaki çorba eklenir, tuzu atılıp bir taşım kaynatılır
  5. Kıvamı koyu olursa su eklenir.

25 Ocak 2008 Cuma

Tavuk Şiş

Hem kolay hem de çok lezzetli bir yemek. Mangalda tadı bir ayrı olur ama tavada yapıyorum ben ve süper oluyor. Afiyet olsun...

Malzemeler(10-11 adet çöp şiş için):
  • 2 adet tavuk göğsü

Sosu için malzemeler:

  • 3 ym kş yoğurt

  • 1 adet kuru soğan

  • 1 diş sarımsak

  • 1/2 ym kş salça

  • 2 ym kş zeytinyağı

  • tuz

  • kekik

  • kırmızı pulbiber

Yapılışı:

  1. Sosunu hazırlamak için rendelenmiş kuru soğan ile rendelenmiş sarımsak ve diğer bütün sos malzemeleri karıştırılır
  2. Tavuk göğsü küp küp doğranır(çok küçük olmasın), sosa atılır ve karıştırılıp şişlere dizilir.
  3. Az yağlanmış teflon tavada her tarafı kızartılır ve afiyetle yenir.

NOT: İstenirse tavukların arasına kabak, patlıcan, domates, biber dilimleri de dizilebilir. Annem biber ve domates dizmiş, resmini çekip yollamış. Ellerine sağlıkk...

24 Ocak 2008 Perşembe

Pastırmalı Patatesli Yumurta

Ablamlarda kaldığımız zaman sabah kahvaltıda büyük ihtimalle görebileceğimiz bir tattır pastırmalı yumurta. Tabi eşim bu duruma bayılır. Pastırmayı sevenler için kahvaltıda yapabilecekleri küçük bir tarif veriyorum şimdi. Afiyet olsun...
Malzemeler(2 kişilik):
  • sıvıyağ
  • 1 adet patates
  • 5-6 yaprak pastırma (miktarı arzuya göre artırılabilir)
  • 2 adet yumurta
  • tuz

Yapılışı:

  1. Sıvıyağda çok küçük küpler halinde doğranmış patatesler kızartılır
  2. İnce doğranmış pastırmalar eklenir
  3. Üzerine yumurtalar kırılır ve tuzu eklenerek pişirilir

Pastırmalı Bulgur Pilavı

Bulgur pilavını hemen hemen herkes sever. İç Anadolu'daki yeri bir ayrıdır tabi. Yufka üzerine serilmiş bulgur pilavının lezzetini yalnızca tadanlar bilirler. Hele bir de yanında kuru soğan varsa tadına doyum olmaz. İçine pastırma da eklenince ayrı bir lezzeti oldu. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 su brd bulgur
  • 1 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 adet çarliston biber
  • 5-6 yaprak pastırma
  • 1/2 çy brd sıvıyağ
  • 1/2 ym kş salça
  • tuz, kırmızı pulbiber

Yapılışı:

  1. Sıvıyağ bir tencereye alınır
  2. İçine ince doğranmış kuru soğan ve çarliston biber atılıp kavrulur
  3. Kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domates eklenir (rondodan da geçirilebilir)
  4. 5-6 yaprak pastırma ince doğranır ve domateslerin üzerine eklenir
  5. Son olarak salça, pulbiber ve tuzu eklenip üzerini iki parmak geçecek kadar su ilavesiyle pişmeye bırakılır.

Pastırmalı Yeşil Mercimek

Yeşil mercimeği ben çok severim. Gerçi benim sevmediğim pek bir yemek yoktur :D Sulu yemeklere alternatif arayanlar için hoş bir tarif olacağını düşündüm. Ayrıca yeşil mercimeğin protein deposu olduğu söylenir. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 su brd yeşil mercimek(sıcak suda bekletilmiş)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 6-7 yaprak pastırma
  • 1/2 ymk kş salça
  • kırmızı pulbiber
  • tuz
  • sıvıyağ

Yapılışı:

  1. Sıvıyağda ince doğranmış soğan kavrulur
  2. Kabuğu soyulup ince doğranmış veya rendeden geçirilmiş domates eklenir
  3. Domatesler şöyle bir çevrildikten sonra 6-7 yaprak pastırma eklenir ve kavrulur
  4. Son olarak salça, pulbiber, tuz ve ayıklanıp sıcak suda bekletilmiş mercimek ile istenilen sululuğa gelene kadar sıcak su eklenir ve pişirilir.

Ablam'dan Mantarlı Patlıcan

Ablam düm oo kadar işinin arasında üşenmemiş patlıcan közleyip bu güzel mezeyi pişirmiş. Ablam çok yoğun tempoda çalışıyor, çoğu zaman eve iş getiriyor. Buna rağmen eve gelince hızında hiç bir eksiklik olmuyor. Atom karıncayı geçtin diyorum da inanmıyor. MAşallah diyelim de nazarımız değmesin diyor ve tarife geçiyorum. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 adet çarliston biber
  • 5-6 adet mantar
  • 1 adet domates
  • 1 ymk kş soya sosu
  • kırmızı pul biber
  • tuz
  • sıvıyağ

Yapılışı:

  1. Patlıcanlar fırında veya ocakta közlematikte közlenir
  2. Sonra küp küp doğranır
  3. Vok tava veya yoksa normal tavaya sıvıyağ alınır, ince kıyılmış soğan ile çarliston biber kavurulur
  4. Biraz kavrulunca 5-6 adet doğranmış mantar atılır ve biraz da onunla kavrulur
  5. Sonra patlıcanlar da atılır ve biraz çevrilir
  6. Soya sosu eklenir
  7. İyice kızarınca kırmızı pulbiber, tuz ve domates atılır
  8. Hepsi özleşince ocaktan alınır, afiyetle yenilir.

23 Ocak 2008 Çarşamba

Mantarlı ve Sosisli Pizza


Bugün canım acayip derecede çok pizza istedi. Evde un kalmamış, ben de eşimi aradım ve gelirken fırından bir ekmek hamuru almasını istedim. Ben de bu arada malzemelerini hazırladım. Eşim gelir gelmez fırına attık ve afiyetle yedik. Çok özlemişim gerçekten. Afiyet olsun...


Malzemeler:


  • 4-5 adet mantar
  • 2 adet uzun sosis
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 adet domates
  • 10 adet kırmızı biber dolgulu yeşil zeytin
  • 1 su brd rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1/2 çr kş salça
  • tuz

Hamurunu fırından almak yerine kendisi yapmak isteyenler için hamur malzemeleri:

  • 1,5 su brd ılık su
  • 5 gr yaş maya
  • 1 çrb kş tuz
  • 4 su brd un

Yapılışı:

  1. Eğer hamuru kendiniz yapacaksanız ılık su ile yaş maya bir kapta maya iyice eriyinceye kadar karıştırılır
  2. 1 çrb kş tuz eklenir ve tekrar karıştırılır
  3. Un hamur yoğurma kabına elenir. Mayalı su azar azar ilave edilerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurulur
  4. Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülür ve oda sıcaklığında en az 3 saat bekeltilir
  5. Dinlenen hamur kenarlarından tutularak parmak uçlarıyla açılır
  6. Eğer fırından hamur alınırsa üstteki adımlar atlanır.
  7. Hamur un serpilmiş tezgaha alınıp, parmaklarla bastırılarak istenildiği kadar büyütülür
  8. Üzerine bir kase suda çözünmüş salça yayılır(tepsinizin ve hamurunuzun boyutuna göre suyu ayarlayabilrisiniz)
  9. Mantarlar boydan uzunlamasına ince dilimlere ayrılır ve hamurun üstüne dizilir
  10. Sosis, biber ve yeşil zeytin yuvarlak şekilde dilimlenir ve mantarların üzerine serpiştirilir
  11. Yarım ay biçiminde kesilmiş ince domatesler en üste dizilir ve 200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir
  12. Fırından almadan 5 dk önce kaşar peyniri serpiştirilir ve kaşar peynir eriyince fırından alınır

Annem'den etli patates yemeği

Bugün ben henüz birşey pişirmedim ama annem imdadıma yetişti. Ben patatesli yemekleri çok severim. Hemen hemen herşeye yakışır patates. Ellerine sağlık annişim. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 4 adet orta boy patates
  • 250 gr kuşbaşı et
  • 1 ymk kş salça
  • 1 adet kuru soğan
  • sıvıyağ
  • pulbiber
  • tuz

Yapılışı:

  1. Kuru soğan ince ince doğranır ve sıvıyağda kavrulur
  2. Etler sudan geçirilir ve kavrulan soğanların üstüne atılıp tencerenin kapağı kapatılır. Etler suyunu salıp çekene kadar kapağı açılmaz
  3. İstenen boyutta doğranan patatesler etin üzerine salça, tuz ve pulbiber eşliğinde eklenir
  4. Mümkün olduğu kadar az su konularak pişmeye bırakılır.

NOT: Yemeklere ne kadar az su koyar, kendi sularında pişmesini sağlarsanız o kadar lezzetli yemekler elde edersiniz. Afiyet olsun.

Ablam'dan Kayseri Un Çorbası(Böreaşı Çorbası)

Sonunda beklenen tarif geldi. Ablam geçen gün bu çorbayı pişirimiş ama fotoğrafını eniştemin telefonunda unutmuş. Dün baya başının etini yedim, bugün yollamış sağolsun. Ablamın eşi Kayseri'lidir. Kayseri'nin müthiş lezzetlerini onun sayesinde tanıdık. Kayseri'de bu çorba yaygınca yapılırmış. Hatta hamurunu şehriye şeklinde kesmek için çarşıda makineleri varmış. Hemen hemen her şehirde Kayseri pazarı vardır dedi ablam oralardan Kayseri şehriyesi diye alınabilirmiş. Ama hiç zamanınız yoksa marketlerde satılan arpa veya tel şehriye de aynı işi görürmüş. Tabi böylesi daha lezzetli olur ama o da bir çıkar yol. Ellerine sağlık ablacım. Gelelim tarifine. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 ymk kş salça
  • 4 su brd su
  • 1 adet tavuk bulyon
  • sıvıyağ
  • nane, kırmızı pulbiber ve tuz

Şehriyesi için:

  • 2 su brd un
  • 1 yumurta
  • tuz
  • su

NOT: Şehriye yapmakla uğraşmak istemezseniz 1/2 su brd tel veya arpa şehriye de işinizi görür.

Yapılışı:

  1. Un, yumurta ve tuz karıştırılır
  2. Yavaş yavaş su eklenir ve kıvama gelene kadar yoğurulur(elinize yapışmayacak şekle gelene kadar)
  3. Oklava ile 1-2 mm kalınlığında açılır
  4. Üzeri unlanır ve 1 cm'lik şeritler halinde kesilip şeritler üst üste dizilir
  5. Çok ince olacak şekilde kesilir (tel şehriyeyi gibi)
  6. Kurumaya bırakılır
  7. Üstteki adımları atlayıp bir paket şehriye de alabilrsiniz. Tabiki el yapımının lezzetini vermez ama vakti olmayan hanımlar için birebirdir
  8. Tencere sıvıyağ alınır, içine nane, pulbiber ve salça eklenip kavrulur
  9. Üzerine su eklenir ve tavuk bulyon atılır
  10. Kurutulan veya marketten alınan şehriyeler ile tuz kaynayan suya eklenir ve pişmeye bırakılır

NOT: Unutmayın pişerken kestiğiniz hamur şişecektir. Onun için çok kalın ve uzun olmamasına dikkat edin.

22 Ocak 2008 Salı

Zeytinyağlı Taze Fasülye

Kış hazırlıkları yaparken sağolsun kayınvalidem bize de fasülye hazırlamış. Derin dondurucuya attım, pratik birşeyler yapmak isteyince hemen kullanıyorum. Malum hastalığımın son günleri kendimi yormayayım dedim ve pişiriverdim. Çok sevdiğim yemekler arasındadır ama eşim pek sevmiyor. Bense bir tencereyi bir günde bitirebilirim o kadar çok seviyorum. Lafı fazla uzattım galiba :) Gelelim tarifine...Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 kg taze fasülye
  • 2 adet domates
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 ymk kş salça
  • 1 adet orta boy patates
  • sıvıyağ
  • kırmızı pulbiber
  • tuz

Yapılışı:

  1. Kuru soğan ince ince doğranır ve sıvıyağda pembeleştirilir
  2. Patates küp küp doğranır ve biraz kavrulur (Ben patatesli seviyorum ama siz koymayabilirsiniz de)
  3. Fasülyeler ayıklanır, kılçık kısımları incecik kesilir ve isteğe göre doğranır
  4. Patateslerin üzerine atılıp tencerenin kapağı kapatılır ve yumuşamaya bırakılır
  5. Domatesler küp küp doğranır ve hafif yumuşamış fasülyelerin üzerine salça, tuz, pulbiber ile beraber atılır
  6. İyice yumuşayınca 1 su brd sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır. (Ben çok sulu yapmıyorum siz isteğinize göre suyu artırabilirsiniz)

21 Ocak 2008 Pazartesi

Annem'den Zeytinyağlı Pırasa...


Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeklerindendir pırasa. Annem pişirmiş mis gibi fotoğrafını çekip göndermiş. Bir de canım istedi ki anlatamam. Yarın ben de pişirebilirim. Ellerine sağlık minişim...
Malzemeler:
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1/2 kg pırasa
  • 1 ym kş salça
  • 1/2 çy brd pirinç
  • zeytinyağı veya sıvıyağ
  • 1 su brd su
  • kırmızı pulbiber
  • tuz

Yapılışı:

  1. Tencereye zeytinyağı konulur
  2. İnce doğranmış kuru soğan ile küp küp doğranmış havuç eklenir ve kavrulur
  3. Üzerine ince doğranmış pırasa konulur ve tencerenin kapağı kapatılarak yumuşamaya bırkılır
  4. Salça, pulbiber,tuz, ince doğranmış maydanoz ve pirinç katılır
  5. Biraz daha yumuşaması için kapağı kapatılır
  6. Son olarak 1 su brd su katılır ve pişirilir

ÖNERİ: Üzerine limon sıkıp yiyebilirsiniz. Afiyet olsun...

Tarçınlı Kurabiye


Gribim hala geçmediğinden sürekli yatıyorum. Siz kendinize dikkat edin ve sakın hasta olmayın. Eğer olursanız benden size tavsiye bol bol bal yiyin ve ıhlamur için. Gelelim kurabiyemize. Bugün eltimin doğum günü. Sürekli yatmaktan sıkıldım ve birşeyler yapmak istedim. Benden de bir katkı olsun dedim ve bu nefis kurabiyeyi pişirdim. Deneyin pişman olmayacaksınız ve vazgeçilmezleriniz arasına girecek. Isırınca ağızda dağılan müthiş bir lezzet. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 125 gr yumuşak margarin
  • 1 su brd sıvıyağ
  • 1 su brd pudraşekeri
  • 1 su brd mısır nişastası (ben bu sefer buğday nişastası ile yaptım. tadı çok farketmiyor.)
  • 1 pk kabartma tozu
  • 4 su brd un

Üzeri için:

  • 3 çrb kş tozşeker
  • 2 çrb kş tarçın

Yapılışı:

  1. Margarin, yumurta ve pudraşekeri mikserle çırpılır
  2. Sıvıyağı eklenip şöyle bir karıştırılır
  3. Un, kabartma tozu ve nişasta ayrı bir kapta harmanlanır ve yumurtalı karışıma eklenip yoğurulur
  4. 1-2 cm kalınlığında merdane ile açılıp, kalıplarla şekillendirilir
  5. Tepsiye yağlı kağıt serilir ve üzerine kurabiyeler yerleştirilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşmicek şekilde pişirilir.
  6. Şeker ve tarçın bir kapta harmanlanıp pişen kurabiyelerin üzerine serpiştirilir

20 Ocak 2008 Pazar

İnci'nin Tarçınlı Fındıklı Keki...



Kardeşim çok hamarattır benim. Baksanıza süper bir kek yapmış ve fotoğrafını göndermiş. Bu da İnci'nin tarçınlı fındıklı kekiii. Süper görünüyor. İlk fırsatta ben de deneyeceğim. Afiyet olsun. Devamını bekliyorum :) Bu arada abla senden ses çıkmadı, bekliyorum bak ona göre :P



Malzemeler:


  • 3 yumurta

  • 2,5 su bardağı toz şeker

  • 200 gr margarin ya da sıvıyağ

  • 1 su bar süt

  • 3 su bar un

  • 1 adet kabartma tozu

  • arzu edilen miktarda tarçın (en az 1 ym kş)

  • 100 gr rondodan geçirilmiş fındık

Yapılışı:



  1. Yumurta ile toz şeker bir kapta mikserle beyazlaşıncaya kadar çırpılır

  2. Üzerine yağ ve süt eklenir, çırpılır

  3. Vanilya, un, kabartma tozu ve tarçın başka bir kapta karıştırılır

  4. Sonra yumurtalı karışıma eklenir

  5. Hafif karıştır, çok karıştırılmaz.

  6. Fındıklar eklenir

  7. Kek kalıbı yağlanır ve karışım dökülür

  8. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir

  9. 20 dk sonra bıçakla kontrol edilir. Bıçakta kek kalmıyorsa pişmiş demektir.


Kaşar Peynirli Hamsi


Mevsim hamsi mevsimi olunca tarifler de hamsili oluyor. Dün 1 kg hamsi almıştık. Yarısını hamsili pilav için ayırmıştım. Ama grip olduğum ve pek halim olmadığı için biraz kolaya kaçtık ve kaşar peynirli hamsi yaptık eşimle. Yanında şalgamı tavsiye ederim. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1/2 kg hamsi
  • 1 çy brd mısır unu
  • 1/2 su brd rendelenmiş kaşar peyniri
  • Bir tutam kıyılmış maydanoz
  • Kırmızı pulbiber
  • Tuz

Yapılışı:

  1. Hamsilerin kılçıklarını çıkarıp tuzlayın.
  2. Dış yüzeyi mısır ununa bulayarak yağlanmış yapışmaz yüzeyli tavaya aralıksız dizilir.
  3. Bir kapta rendelenmiş kaşar peyniri, maydanoz ve pulbiber karıştırılır.
  4. bu karışım dizilen hamsilerin ortasına yayarak yerleştirilir
  5. Kalan hamsilerin de dış yüzeyleri mısır ununa bulanır, mısır unlu kısmı üstte kalacak şekilde karışımın üstüne aralıksız dizilir.
  6. Kısık ateşte arkalı önlü kızartılır.

19 Ocak 2008 Cumartesi

Fırında Hamsi

Bugün eşimle balık istedi canımız. Kızartma yapacaktık ama biraz kilo sorunumuz olduğu için fırında yapmaya karar verdik. Hem hafif hem de lezzetli oldu. Yanında şalgamla süper gitti. Biz iki kişi olduğumuz için malzemeler az oluyor. Siz istediğiniz şekilde artırabilirsiniz. Afiyet olsun...


Malzemeler:
  • 1/2 kg hamsi

  • 1 adet domates

  • 1 adet kuru soğan

  • 10 dal maydanoz

  • 1 çy brd zeytinyağı

  • 1 ym kş salça

  • tuz

Yapılışı:

  1. Hamsiler temizlenir.

  2. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir veya fırın tepsisi yağlanır ve hamsiler dizilir.

  3. Üzerine yuvarlak doğranmış soğanlar ve domatesler dizilir. Maydanoz serpiştirilir. Tuz atılır.

  4. Salça bir kase suda ezilir ve üzerlerinde gezdirilir.

  5. Son olarak da zeytinyağı hepsinin üzerinde gezdirilir.

  6. 200 derece fırında pişirilir.


Benim Aşurem :)

İşte sonunda aşure pişirdim. Övünmek gibi olmasın ama çok da güzel oldu. Bu benim ilk aşurem. Allah kabul etsin...

Malzemeler:
  • Yarım su brd kuru fasülye
  • Yarım su brd nohut
  • Yarım su brd yarma
  • 15 adet kuru kayısı
  • 1,5 avuç kuru üzüm
  • 7 adet incir
  • 1 avuç fındık
  • 1 avuç tuzsuz fıstık
  • 3 ym kş toz şeker
  • Üzeri için tarçın ve nar taneleri

Yapılışı:

  1. Nohut, kuru fasülye ve yarma bir gece önceden suda bekletilir.
  2. Ertesi gün üzerilerini geçecek kadar suda haşlanır.
  3. Haşlandıktan sonra içine küp küp doğranmış diğer malzemeler ve toz şeker katılır hep birlikte kaynatılır. Suyu arzuya göre artırılır. Biz çok sulu yapmadık ama sulu istiyorsanız onu göz kararı artırabilirsiniz.
  4. Kıvam alınca kaselere boşaltılır üzeri tarçın ve nar taneleri ile süslenir. İstenirse ceviz ile de süslenebilir.

Annemin Aşuresi...

Dün annemin başının etini yedim aşure tarifi diye. Yapmış, fotoğrafını çekmiş yollamış sağolsun. Ben de az sonra deneyeceğim, bakalım tutturabilecekmiyim. Ellerine sağlık minişimm. Benimkini de akşama koyarım siteye. Bakalım beğenecekmisin :) Tarifini de akşama ekleyeceğim.

18 Ocak 2008 Cuma

İrmik Tatlısı

Ramazan bayramında annemlere gitmiştik. Annem baklavanın yanında bu sene irmik tatlısı da yapmıştı. Eşim bayıldı tatlıya. Gece yatmadan önce bile irmik tatlısı istemişti. Ben de tarifini almıştım. Unutmuşum o kadar tarifin arasında. Geçen gün yaptım çok sevindi eşim. Ben de bugün yine yapıyım dedim. Çok hafif bir tatlı, yapılışı da çok basit. Afiyet olsun...

Malzemeler:

  • 1 ym kş nişasta
  • 7 ym kş irmik
  • 1,5 su brd toz şeker
  • 750 ml süt
  • 1 pk vanilya
  • İstenilen bir meyve

Yapılışı:

  1. Bütün malzemeler karıştırılır ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
  2. Kalıp sudan geçirilir, istenilen meyve en alta konulur, üzerine irmik tatlısı dökülür.
  3. Biraz soğuyunca buzdolabına alınır.
  4. Soğuyunca ters çevrilir, servis edilir.

NOT: Annem üzerine krem şanti de koymuştu. Biz biraz kilo aldık bu aralar. Onun için ben krem şantisiz yaptım. Ama öyle de süper oluyor.

Annem de yapmış yollamış fotoğrafını. O cevizle süslemiş. Ellerine sağlık minişim..

Tavuk Çorbası


Eşimin en sevdiği çorbalardan birisi. Haftada en az bir kere arayıp bu çorbayı istiyor. Biz tavuk çorbasına hasta çorbası da deriz. Ne zaman evden birisi soğuk alsa annem mutlaka bu çorbayı pişirirdi. Kardeşim de tatillerde bana gelirken bu çorbayı sipariş ederdi. Biz ailece çok seviyoruz. Bakalım sizler de sevecekmisiniz. Afiyet olsun...
Malzemeler:
  • 1 adet tavuk göğüs fileto
  • 14 ym kş yoğurt
  • yarım limonun suyu
  • 1,5 ym kş un
  • su
  • tuz

Yapılışı:

  1. Tavuk göğsü üzerini geçecek kadar suda haşlanır.
  2. Haşlanan tavuk rondodan geçirilir, minicik parçalara ayrılır.
  3. Rondodan geçirilen tavuk haşlama suyuna tekrar aktarılır. Kaynamaya bırakılır.
  4. Bir kapta un, yoğurt ve limon suyu karıştırılır.
  5. Kaynayan sudan bir kepçe kadarı yoğurtlu karışıma alınır ve karıştırılır.
  6. Yoğurtlu karışım karıştırılarak tavuğa eklenir.
  7. Kaynamaya yakın tuzu atılır.

NOT: Ben yumurta kullanmıyorum terbiye için. Şimdiye kadar hiç kullanmadım ve hiç bi eksikliğini de hissetmiyorum. Yine de leziz oluyor çorba. Ama isterseniz siz bir yumurta katabilirsiniz yoğurtlu karışıma. Annem öyle yapar. Suyu göz kararı ayarlıyoruz. Haşlama suyuna ek su gerekmiyor ama size koyu gelirse su ekleyebilirsiniz, aksi taktirde un ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

17 Ocak 2008 Perşembe

İnegöl Köfte ve Telleme(Soğan salatası)

Bu da en sevdiğim yemeklerden birisi köfte...Bir sürü yapıp buzluğa attım. Ben inegöl köfte gibi şekillendirmedim. Uğraşasım gelmedi aslında :) Tadı böyle de süper..

Malzemeler:
  • 1 kg kıyma
  • 1 paket knorr inegöl köfte harcı
  • 2 adet soğan
  • 1/2 adet limonun suyu
  • Sumak
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  1. Kıyma knorr paketin arkasındaki tarife göre köfte haline getirilir ve istenilen şekil verilir.
  2. Soğanlar çok ince olacak şekilde dilimlenir.
  3. Üzerine sumak, limon suyu tereyağı ve tuz konulup karıştırılır.

Peynirli Lazanya

Anneme sordum, ablama sordum, kayınvalideme sordum ve sonunda müthiş bir lazanya pişirdim. Lezzeti süper oldu. Afiyet olsun...

Malzemeler:
  • 2 ym kş tereyağı
  • 2 ym kaş un
  • süt
  • barilla la collezione kutu fırın makarna
  • 1 su brd rendelenmiş kaşar peyniri
  • 250 gr beyaz peynir
  • Maydanoz

Yapılışı:

  1. Maydanozlar doğranıp, beyaz peynir ile maydanoz karıştırılır.
  2. Tereyağı ve unu bir tencereye alıp tereyağını eritiyoruz.
  3. Un biraz kavrulunca süt eklenir. Hafif kıvamlı olacak şekilde sütün miktarı ayarlanır.
  4. Fırın tepsisi yağlanır. İlk önce biraz hazırladığımız başemal sostan dökülür. Sonra bir kat lazanya sonra tekrar başemal sos, sonra peynirli karışım konulur. Üzerine tekrar lazanya konulur ve işleme lazanyalar bitene kadar veya istenilen kalınlığa gelene kadar devam edilir.
  5. 220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Sebzeli Pirinç Pilavı

Sıra sebzeli pilavımdaa. Bu tarifleri veriyorum çünkü ben zamanında çok aramıştım internette. İkide bir annemi aramak yerine internette geziniyordum. Zor yemeklerin tarifleri her yerde var ama böyle basit tarifleri bulmak çok zor oluyordu. Onun için şimdi ben elimden geldiğince sıradan, hemen hemen her gün yapılan yemeklerin tariflerini de vereceğim. bundan sonraki tarifim de büyük ihtimal peynirli lazanya olur. Ablamı aradım az önce tarif için. Ayrıca yeni sitemi gösterip süpriz yapacağım ablama, annemlere ve incik boncuka. Afiyet olsun...

Malzemeler:

  • 2 nescafe fincanı pirinç
  • pilavın üzerini iki parmak geçecek kadar tavuk suyu
  • 1 avuç bezelye
  • 1 havuç
  • 2 ym kş sıvıyağ
  • tuz

Yapılışı:

  1. Önceki gün tavuk yapmıştım ben onun suyu vardı, ama siz tavuk suyunu 2 bardak suda 1 tablet tavuk bulyon çözdürerek de elde edebilirsiniz. Tavuk suyunda küp küp doğranmış havuç ile bezelyeler haşlanır.
  2. Tencereye sıvıyağ konulur ve üzerine önceden sıcak suda en azından 10 dk bekletilmiş pirinçler eklenip biraz kavrulur. Böylelikle pilavınız tane tane olacaktır.
  3. Üzerine tavuk sulu sebzeli karışım pilavın üzerini iki parmak geçecek şekilde suyla beraber eklenir.
  4. Tuzu damak tadına uygun olacak miktarda eklenir.
  5. kısık ateşte pişmeye bırakılır.


Tarhana Çorbası


Annem tarhana çorbasını kıymalı yapar ve süper olur. Ama ben genelde eve gelince pratik olsun diye bu çorbayı yaptığım ve buzluktan çıkan kıymanın erimesi süre aldığı için genelde etsu tablet kullanıyorum. Geçen gün tavuk suyuyla denedim ve etsudan daha çok hoşuma gitti. Bence siz de deneyin. Afiyet olsun...

Malzemeler:


  • 2 ym kş tarhana

  • 4 su brd su

  • 1 ym kş domates salçası

  • 2 ym kş sıvıyağ

  • Kırmızı pul biber, tuz

  • Damak tadına göre tavuk veya et suyu

  • Üzerine isteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:



  1. Sıvıyağ ile pulbiber, salça ve tavuk suyu kavrulur.

  2. Üzerine suyu eklenir.

  3. Çırpma teli ile çırpılırken tarhana eklenir. Böylece tarhana pütürleşmiyor.

  4. Kaynamaya yakın tuzu atılır.

  5. Servis yaparken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir..

NOT: Eğer kıymalı yapacaksanız salça kavrulurken kıymayı da eklemeniz gerekiyor.

Domatesli Sosis



Eşim kahvaltıda domatesli-sosise bayılıyor. Tadı pizzaya benziyor. Tek farkı altında ekmeğin olmaması diyebiliriz. Böylelikle daha hafif bir lezzet olmuş oluyor. Afiyet Olsun...


Malzemeler:


  • 2 adet orta boy domates

  • 2 adet çarliston biber

  • 3 adet uzun sosis

  • 2 adet yumurta

  • 1-2 su brd un (bunu istediğiniz kıvama göre ayarlayın, ben 1 su brd un katıyorum)

  • 1/2 çy brd sıvıyağ

  • 250 gr rendelenmiş kaşar peyniri(birazını üzerine serpmek için ayırın)


Yapılışı:


  1. Domateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır.

  2. Biberler incecik doğranır.

  3. Sosisler daireler halinde ince doğranır.

  4. Bütün malzemeler karıştırılır. yağlanmış tepsiye karışım dökülür.

  5. üzerine ayrılan kaşar serpilir.

  6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.




Başlangıç...

Merhabalar...
Uzun zamandır bir fırsat bulsam da ben de şöyle sevdiğim, yapmaktan hoşlandığım, eğlendiğim aktiviteleri bir web sayfasında yayınlasam diye düşünüyordum. Baktım sürekli başka bir iş çıkıyor önüme sonunda kendi fırsatımı kendim yaratmaya karar verdim ve web sayfası hazırlıklarına giriştim. Bu sayfada yemek tariflerinin yanında hobilerimi de sergileyeceğim. Ben çok eğlendim bu sayfayı hazırlarken, umarım siz de okurken eğlenirsiniz ve umarım sizlere faydalı olabilirim. Hadi bakalım artık başlayalım...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails